Контакти Запитання спеціалісту
22 березня 2023

Необхідність лікування молочних зубів

Молочні зуби (або тимчасові) — перший набір зубів у людини, що починають рости вже у віці 6-12 місяців і поступово випадають, щоб звільнити місце постійним зубам.

Багато батьків запитують: чи потрібно лікувати молочні зуби, якщо вони незабаром випадуть?

Молочні зуби починають змінюватись на постійні у віці 5-8 років, і завершується формування прикусу в 12-13 років. Процес доволі тривалий, за цей період тимчасові зубки зберігають місце для постійних, та забезпечують деякі важливі функції: 

  • Допомагають дитині пережовувати їжу, таким чином забезпечують правильний процес харчування і травлення.
  • Впливають на правильний розвиток щелепи, прикусу.
  • Формують вимову, дикцію, що складно коригується в майбутньому. *Допомагають посміхатися, виражати емоції, спілкуватись.
  • Зберігають місце для постійних зубів. Якщо молочний зуб втрачено раніше через карієс або інші причини, сусідні зуби можуть зайняти його місце. Це може призвести до того, що постійні зуби будуть рости кривими або з неправильним прикусом.

Пошкоджені молочні зуби можуть стати джерелом болю та дискомфорту для дитини. Це може впливає на психічний та фізичний стан: плаксивість, неврівноваженість, відмова від твердої їжі, або втрата апетиту. Сильний зубний біль порушує спокійний сон дитини, порушується режим, дитина стає дратівливою.

Лікування молочних зубів необхідне з різних причин:

Лікування молочних зубів

1. Карієс

    Молочні зуби схильні до карієсу як і постійні. Якщо карієс не лікується, це може призвести до інфекції, болю та втрати зуба. Може поширюватись на здорові зуби, в результаті виникає необхідність лікувати більше зубів.

Карієс молочних зубів може інфікувати тканини біля зачатка постійного зуба, в результаті він може вирости вже інфікованим.

Наслідком ускладненого карієсу може пульпіт, періодонтит.

2. Травма

    Молочні зуби можуть отримати пошкодження внаслідок травми, наприклад, при падінні. Якщо зуб був сильно пошкоджений, потрібне лікування або видалення.

3. Неправильний прикус

   Неправильний прикус або інші проблеми з вирівнювання зубів, можуть потребувати лікування.

 

4. Інфекції ясен

    Іноді молочні зуби можуть викликати інфекції ясен, які можуть призвести до болю та втрати зуба.

Невчасне лікування, або ігнорування проблеми може призвести до видалення.

 

Покази до видалення молочного зуба:

видалення молочного зуба

1. Заміщення тимчасового зуба постійним.

2. Нелікований карієс, пульпіт, ураження всього зуба, неможливість його зберегти.

3. Травмування зуба внаслідок удару, падіння, сильне руйнування зуба.

4. Періодонтит, наявність набряку коло зуба, свища, абсцесу.

Молочні зуби є важливою частиною процесу харчування дитини. Їх пошкодження, або пе6редчасне видалення може спричинити проблеми з харчуванням, що може негативно впливати на розвиток дитини.

Тому важливо відвідувати лікаря-стоматолога раз на пів року, або в разі будь-яких проблем з молочними зубами, таких як біль, набряк або дискомфорт в роті.

Метою першого візиту до дитячого лікаря-стоматолога має бути адаптація дитини до стоматологічного кабінету. Лікар проводить огляд, спілкується з маленьким пацієнтом і батьками, знайомить із стоматологічними інструментами, показує зубчики у дзеркальці. У дитини складеться приємне враження про лікаря і клініку, що мінімізує страх перед відвідуванням стоматолога у майбутньому.

Сучасна стоматологія у Вінниці, обладнання, якісна анестезія, забезпечують максимально безболісне лікування зубів. Дитячий прийом проходить за переглядом улюблених мультиків чи фільмів.

Поради батькам перед візитом до дитячого лікаря-стоматолога:

1. Пояснити дитині необхідність і важливість огляду в лікаря-стоматолога, як важливу складову догляду за зубками.

2. Не лякати стоматологами - навпаки пояснити, що це лікар, який позбавляє від болю.

3. Пояснити, що будуть робити на прийомі, не обманювати. Можна замінити “укол” -  “сніжинкою”,  “заморожуванням”, лікування карієсу — “почистити зубчик від мікробів”, “забрати черв'ячка” та ін.

4. Бажано, щоб перші візити до дитячого лікаря-стоматолога були профілактичними, ознайомлювальними. Тоді наступного разу дитина буде спокійно сприймати відвідування стоматологічної клініки.

Батьки можуть своїм прикладом показувати, як доглядати за зубами, вчасно відвідувати лікаря-стоматолога. Таким чином виробляти звичку у дитини регулярно чистити зубки і не боятись стоматолога.

Слідкуйте за раціоном малюка, дотримуйтесь здорового харчування та правильного догляду за ротовою порожниною, щоб зменшити ризик виникнення проблем з молочними зубами. Це включає регулярне чищення зубів, обмеження вживання цукру та інших продуктів, що можуть сприяти розвитку карієсу, та вживання достатньої кількості кальцію та вітамінів для підтримки здоров'я зубів.

Регулярна гігієна молочних зубів, вчасне лікування і профілактика  — запорука здорових постійних зубів у майбутньому.