Контакти Запитання спеціалісту
29 липня 2024

Другий ряд зубів у дітей. Чому це відбувається?

Поява другого ряду зубів в дітей може бути обумовлено кількома чинниками.

Найчастіша причина – корінний зуб прорізується раніше, ніж випадає молочний. У цьому випадку корінний зуб росте позаду молочного, тому що там є простір для його зростання.

Другий ряд зубів у дітей

Рідше трапляються генетичні відхилення, такі як наявність надкомплектних зубів.

Лікування цієї аномалії у дитини має ґрунтуватися на виявленні першопричин порушення. У процесі зміни зубів може знадобитися видалення молочного зуба, який заважає правильному зростанню та розвитку корінного зуба.

Чому з'являється надкомплектний зуб на піднебінні?

У 1-2 дітей із 100 з'являються додаткові зачатки зубів, що називається гіпердонтією або поліодонтією. Надкомплектні зуби відрізняються від звичайних формою та місцезнаходженням у роті. Часто ця аномалія виникає через порушення розвитку ембріона. Якщо у дитини з'являється зуб на піднебінні, її зазвичай видаляють. Однак, якщо зуб не заважає нормальному функціонуванню та не псує естетику зубного ряду, стоматолог може вирішити залишити його.

Види гіпердонтії

Гіпердонтія класифікується на кілька видів:

  1. Помилкова гіпердонтія – затяжна зміна молочних зубів.
  2. Атипова гіпердонтія – надкомплектні зуби ростуть поза альвеолярними лунками.
  3. Типова гіпердонтія – зайві зуби прорізуються у межах зубного ряду.
  4. Справжня гіпердонтія – зазвичай виникає через генетичну схильність, що призводить до утворення додаткових зубних зачатків.

Гіпердонтія

Ознаки гіпердонтії

Ознаки наявності додаткових зубів у дитини можуть змінюватись. Іноді діти народжуються вже із зайвими зубами. Якщо надкомплектний зуб з'являється у дитини старшого віку, можуть спостерігатися такі симптоми:

  • Підвищена температура тіла та біль, аналогічна прорізуванню молочних зубів.
  • Порушення мови при прорізуванні зубів на верхньому піднебінні.
  • Набряк носоглотки, глотки та носових пазух.
  • Надлишкове слиновиділення.

Симптоми прорізування надкомплектних зубів схожі на симптоми прорізування молочних зубів. При виявленні зайвого зуба у дитини слід негайно звернутися до фахівця, оскільки самостійне лікування неефективне.

Чим небезпечна поліодонтія?

Надкомплектні одиниці негативно впливають на естетику. До інших потенційних ускладнень належать:

  • часті травми порожнини рота
  • деформація зубного ряду
  • формування відкритого чи глибокого прикусу
  • пошкодження коренів здорових зубів
  • затримка прорізування зубів
  • шепелявість та інші проблеми з дикцією.

Лікування поліодонтії може включати видалення надмірних зубів, особливо якщо вони спричиняють дискомфорт, порушують прикус або сприяють розвитку карієсу та інших захворювань ротової порожнини.

Діагностика та лікування

Для виявлення зайвих зубів стоматолог оглядає порожнину рота дитини. Якщо надкомплектний зуб ще не прорізався, його можна виявити за допомогою рентген знімка, який дозволяє побачити зуб та визначити його точне розташування. У деяких випадках лікар може призначити комп'ютерну томографію для більш детального огляду зуба з усіх боків.

Методи лікування:

  • видалення надкомплектних зубів
  • корекція прикусу (ортодонтичне лікування)

виявлення зайвих зубів

У стоматологічній клініці Пріор працюють досвідчені лікарі-стоматологи, які швидко та безболісно допоможуть впоратися з цією аномалією.

Що робити, якщо у дитини росте зуб другим рядом?

Якщо стоматолог виявляє у маленької дитини зуб, що росте поверх ясен, проблема стає очевидною. Найчастіше першим кроком є ​​видалення тимчасового зуба. Якщо місця, що звільнилося, буде достатньо, цей захід допоможе корінному зубу поступово зайняти правильне положення.

 А якщо місця для нового корінного зуба замало?

Головним завданням для лікаря та батьків має стати відновлення правильного дихання дитини. Необхідно змусити м'язи порожнини рота працювати інакше. У цьому допоможуть спеціальні капи чи трейнери, які сприяють вирівнюванню зубів. Ці ортодонтичні апарати вирішують відразу кілька завдань:

  • Привчають дитину правильно дихати носом.
  • Допомагають позбутися шкідливих звичок, таких як смоктання пальця.
  • Сприяють фіксації та звикання до правильного положення язика у роті.
  • Сприяють правильному розвитку зубо-щелепної системи.
  • Тренують м'язи ротової порожнини, активізуючи їх нормальний розвиток.

Використання трейнерів може бути першим етапом перед серйознішим ортодонтичним лікуванням, таким як установка брекет-системи. Ефективність цього початкового кроку впливатиме на успішність подальшого лікування.

Як виявити можливість появи другого ряду зубів на піднебінні у дитини?

Батькам важливо уважно стежити за тим, як ростуть та випадають зуби у їхніх дітей. Зазвичай зміна зубного ряду починається віком від 6 до 8 років, а до 13-14 років формування прикусу завершується. У деяких випадках зуби у дитини можуть рости неправильно, впоперек або зверху з ясен, коли молочні зуби не випадають вчасно. У таких ситуаціях потрібно негайно звернутися до стоматолога. Чим раніше буде виявлено аномалію, тим простіше її відкоригуватиме і забезпечити природний розвиток постійних зубів.

Не слід чекати, доки молочний зуб випаде самостійно. Якщо він залишається на місці і не хитається, а поряд уже росте корінний зуб, необхідно записати дитину на прийом до стоматолога. При такій патології несвоєчасне лікування може призвести до спотворення не тільки естетики, а й форми щелепи, що надалі вимагатиме більш тривалого та дорогого лікування.

Раннє звернення до фахівця допоможе уникнути серйозних наслідків та забезпечить правильний розвиток зубного ряду у дитини.

Капа як профілактичний засіб

В ортодонтичній практиці капи рекомендують дітям, починаючи з чотирирічного віку. У цьому віці дитина вже може усвідомлювати важливість використання трейнера і здатна тримати її в роті досить довго. Капа створюється з урахуванням фізіологічної зміни зубів, враховуючи особливості розвитку щелепної системи. Для її виготовлення застосовується м'який еластичний матеріал, який не ушкоджує та не подразнює ясна.

Капа як профілактичний засіб

У дворічному віці дитині можуть бути призначені спеціальні знімні апарати, які допомагають виправити шкідливі звички. Розвиток прикусу може бути порушено, якщо дитина постійно смокче палець або соску. Прорізування зубів у два ряди найчастіше зустрічається саме у таких дітей. Використання трейнера може запобігти розвитку цієї патології.

У стоматологічній клініці Пріор батьки довіряють фахівцям найцінніше – здоров'я своїх дітей. На лікарів можна покластися за будь-яких порушень росту та розвитку зубів, досвідчені професіонали володіють професійними навичками на найвищому рівні.